نمایشگاه ها

لوگو
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
فرش دستباف

راهنمای خرید فرش دستباف

چکیده: در این نوشته سعی کرده‌ایم ابتدا تعریفی از فرش دستباف ارائه بدهیم و سپس به ویژگیها و  دسته بندی این نوع فرش بر اساس طرح، اندازه و جنس بپردازیم. ویژگیهای مثبت را تقریبا در قیاس با فرش ماشینی ذکر کرده ایم و در نهایت به معرفی بورس فیزیکی و آنلاین جهت خرید فرش دستباف پرداخته ایم.

فرش دستباف

فرش دستباف چیست؟

یکی از مهمترین تجهیزات و کالاها که از گذشته تا کنون اهمیت ویژه‌ای در زندگی انسان داشته است ، فرش  و محصولات نساجی می‌باشد ؛ زیرا استفاده از این وسایل در ایجاد حس آسایش و آرامش انسان کمک شایانی می‌کند. حال در این بین یکی از بی‌نظیرترین و پرطرفدارترین انواع فرش ، فرش‌های دستباف هستند که جزو محصولات کهن ایرانی نیز به شمار می‌روند. در اینجا سوالی که ممکن است برای خریداران پیش بیاید این است که فرش دستباف چیست؟ دقت داشته باشید که کلمه فرش یک عبارت عربی است که به معنی گسترده می‌باشد و به مواردی چون قالی و پلاس اطلاق می‌شود. در نتیجه می‌توان گفت منظور از فرش دستباف ، زیراندازی می‌باشد که به وسیله دست از تار و پود بافته شده است که این امر طبیعتا موجب ایجاد طرح‌های بسیار زیبا بر روی آن می‌شود و طرفداران زیادی در سراسر دنیا دارد.

حال که متوجه شدیم منظور از فرش دستباف چیست بیایید نگاهی تخصصی تر به این موضوع بیندازیم و فرش دستباف را  از 3 جنبه دیگر طرح، جنس و اندازه بررسی کنیم. برای خرید فرش دستباف دانستن این نکات ضروری است.

طرح و نقش فرش دستباف

دقت داشته باشید برای خرید فرش دستباف ایرانی باید بدانید که به طور کلی طرح و نقش در قالی ایرانی شامل موارد زیر می‌شود :

طرح شاه عباسی

فرش دستباف طرح شاه عباسی

 

اساس کلیه طرح‌های شاه عباسی بر مبنای کاربرد گل معروف شاه عباسی در این طرح است. در این طرح‌های گل‌های شاه عباسی به همراه بندهای ختائی و گاه تلفیق آنها با اسلیمی‌ها، انواع مختلفی از نقوش فرش را ارایه می‌دهند. انواع طرح‌های این گروه عبارتند از لچک ترنج شاه‌عباسی، افشان شاه عباسی، شاه عباسی درختی، شاه عباسی شیخ صفی، شاه عباسی جانوری و . . .

طرح اسلیمی

فرش دستباف طرح اسلیمی جهت خرید

شکل اصلی این طرح را شاخه های دورانی در میان برگ ها تشکیل می دهد. این شاخه ها، تجرید یافته طرح درخت می باشند. اسلیمی انواع بسیار زیاد دارد و معمولاً در بیشتر قالب ها این طرح تکرار می گردد اما در بعضی فرش ها این طرح مسلط است. معروف ترین اسلیمی ها، اسلیمی دهن اژدر است. در این نوع اسلیمی انتهای هر شاخه به دو بخش متقارن منشعب می گردد و به صورت فکین اژدها نشان داده می شود و روی ساقه شاخه ها جوانه هایی در نقاط مختلف تزئین شده است که بیشتر این جوانه ها را اسلیم می نامند. شاید کلمه اسلیمی از اسلیم به معنای جوانه باشد و شاید هم این لغت مصغر اسلامی باشد و می دانیم که در هنرهای اسلامی از این طرح بسیار استفاده شده است. این طرح نیز به لحاظ تغییرات و دخل و تصرف ها به گروه های فرعی بسیار تقسیم شده است. مانند اسلیمی، اسلیمی بندی، اسلیمی شکسته، اسلیمی دهان اژدر، اسلیمی لچک ترنج، اسلیمی ترنج دار و اسلیمی ماری.

 

طرح افشان

فرش دست باف طرح افشان جهت خرید

 

با آن که در طرح های فرش معمولاً کلیه اجزا و اشکال، به هم پیوسته و مرتبط هستند، گفتی قلم نقاش از هنگام شروع طرح تا پایان آن تحرک و ارتباط خود را قطع نساخته است ولی طرح افشان به این صورت است که گل و برگ ها و شاخه ها به طور پراکنده و بدون پیوستگی با یک دیگر در متن فرش افشانده شده اند. به همین علت است که اصل چنین طرحی را افشان نامیده اند. اما در طرح افشان نیز تنوع و تغییر زیادی داده شده است و طرح های فرعی بسیاری از آن منشعب گشته است. مانند افشان اسلیمی، افشان ختائی، افشان بندی، افشان شکسته، افشان گل اناری، افشان شاه عباسی، افشان شاخه پیچ، افشان دسته گل، افشان حیوان دار و افشان ترنج دار.

 

 

طرح بته جقه

فرش دستباف طرح طرح بته جقه جهت خرید

 

طرح بته ای تجرید یافته درخت سرو است. بته های سرکج فرش ایران که به بته جقه شهرت یافته است. در طرحهای بته ای به اندازه و اشکال مختلف به چشم می خورد. معروفترین طرحهای بته ای عبارتند از بته جقه ، بته شاخ گوزن ، بته ترمه ، بته سرابندی ، بته خرقه ای، بته قلمکار اصفهان ، هشت گل، بته کردستانی یا هشت بته ، بته میر شکسته، بته لچک ترنج ، بته سنندج، بته افشاری و بته بازوبندی و بوته بادامی.

 

طرح شکارگاه

فرش دستباف طرح طرح شکارگاه جهت خرید

 

بنیاد اصلی این گروه از طرح‌ها نمایش صحنه‌های شکار و شکارگاه است. به نحوی که در قسمت‌های مختلف طرح یک سوار کار با وسیله‌ای همانند تیر و کمان یا نیزه مشغول شکار آهو و یا سایر جانوران است. گروه های فرعی این طرح عبارتند از : شکارگاه درختی، شکارگاه ترنج دار، شکارگاه قابی، شکارگاه لچک ترنج و شکارگاه سراسری.

 

طرح قابی

فرش دستباف طرح قابی جهت خرید

 

متن فرش در این طرح‌ها به قسمت‌ها یا قاب‌های مختلفی تقسیم گشته که به طور منظم در کنار هم قرار دارند و در داخل هر قاب با گل و برگ‌های مختلفی تزیین شده است. گروه های فرعی آن قابی اسلیمی، قابی قرآنی کرمان یا ستونی را می توان نام برد .

طرح ترکمن و بخارا

فرش دستباف طرح ترکمن و بخارا جهت خرید

طرح فرش های ترکمن از لحاظ هندسی و شکستگی خطوط در ردیف طرح های ایلی و خاص مردم کوچ نشین است که بطور ذهنی و بدون نقشه بافته می شود. ترکمنی قاب یمونی، ترکمنی شانه ای، ترکمنی غزال گز(چشم آهو)، ترکمنی آخال، ترکمنی چهار قاب، ترکمنی خورجینی و ترکمنی قاشقی طرح های فرعی این طرح را تشکیل می دهند.

 

طرح گل فرنگ

فرش دستباف طرح گل فرنگ

 

کلیه طرح‌های این گروه بر مبنای گل‌های طبیعی به ویژه گل رز با رنگ‌های بسیار روشن نظیر زرد، آبی و سرخ می‌باشد. انواع طرح‌های گل فرنگ عبارتند از: گل فرنگ بیجار، گل فرنگ دسته گلی، گل فرنگ دسته گلی، گل فرنگ گل و بلبل، لچک و ترنج گلف فرنگ، افشان گل فرنگ و . . .

طرح ماهی درهم

فرش دستباف طرح طرح ماهی درهم

 

طرح ماهی درهم از قدیمی‌ترین و رایج‌ترین طرح‌های فرش ایران است. این طرح اغلب به صورت یک واگیره می‌باشد و بافنده همان واگیره را در طول و عرض فرش تکرار می‌کند. در این طرح یا واگیره یک حوض به صورت لوزی باچهار برگ، ماهی در اطراف آن مشاهده می‌شود. طرح ماهی درهم در نقاط مختلف ایران به نام‌های مختلفی مشهور است. مهم‌ترین انواع آن عبارتند از: ماهی هراتی، ماهی فراهان، ماهی زنبوری، ماهی کردستان و زیره ماهی.

 

طرح محرابی

فرش دستباف طرح محرابی

طرح اصلی در این گروه بر مبنای محراب است. همان مکانی که در مساجد، مکان نماز گذاردن امام جماعت است. در این طرح‌ها معمولاً محراب را با تزئیناتی از قبیل قندیل، گلدان و حتی درختچه‌های کوچک می‌پوشانند و گاه دو طرف محراب را با ستون‌های بزرگی که سقف محراب بر روی آن قرار دارد نشان می‌دهند. انواع طرح‌های این گروه عبارتند از: محرابی قندیلی، محرابی گلدانی و محرابی درختی.

 

طرح محرمات

فرش دستباف طرح محرمات

طرح محرمات به طرح هایی در فرش اطلاق می گردد که قطعاتی از یک نقشه در طول فرش تکرار می گردد و عرض فرش در متن به چند ردیف تقسیم می گردد و هر ردیف آن از رنگ و طرح مشخص از ابتدا تا انتهای فرش ادامه پیدا می کند و به طور راه راه ترسیم می گردد. این طرح در بعضی از نقاط ایران به نام قلمدانی مشهور است.گروه های فرعی طرح محرمات عبارتند از قلمدانی سراسری، گل ریز با زمینه یک رنگ و بته با زمینه الوان.

 

طرح گلدانی

فرش دستباف طرح گلدانی

درطرح گلدانی اغلب شکل گلدان در اندازه های مختلف به چشم می خورد. گاه یک گلدان بزرگ پر از گل تمام فرش را می پوشاند. گاه چندگلدان کوچک به طور متقارن در اطراف متن و یا دنبال هم سرتاسر متن را فرا می گیرد. گروه های فرعی این طرح عبارتند از : گلدانی ختائی، گلدانی دوطرفه، گلدانی محرابی، گلدانی سراسری، گلدانی ظل السلطان(گل وبلبل)، گلدانی حاج خاتمی، گلدانی تکراری، گلدانی لچک ترنج و گلدانی یک طرفه.

 

 

طرح ایلی

فرش دستباف

این طرح ها از قدیمی ترین و اصیل ترین طرح ها در فرش بافی ایران بوده است و مخلوق ذهن قالی بافان بومی است. طبیعت و محیط زندگی آنها به ساده ترین شکلی در طرح این فرش ها منعکس شده است. از نقشه های منظم و مدون پیروی نمی شود و دارای زیبایی دلپسندی است.طراحان فرش این طرح را از منطقه ای به منطقه دیگر منتقل کرده اند چنان که از غربی ترین نقطه ایران به شرقی ترین منطقه راه یافته است. گروه های فرعی این طرح ها اغلب منسوب به مناطقی است که طرح ابتدا در آنجا رواج پیدا کرده است و یا به نام اشخاصی است که دارای نفوذ محلی بوده اند و یا سفارش بافت آن را داده اند. نام های معروف و قدیمی این گروه عبارتند از هیبت لو (مربوط به فارس و آباده)، قشقایی بته، افشاری، خاتونی، اردبیل، مزلقان، خمسه، ساوه، تفرش، هریس، مهربان، گوراوان، زنجان و مشکین شهر، بختیاری، کردی، یلمه، گبه(خودرنگ)، سیستان، فردوس، سالارخانی، یعقوب خانی، سنگ چوبی، علی میرزائی، جان بیگی، جانمازی،جوین، موسی آباد، بلوچستان، ویس، قرجه، سنه و دسته گل.

 

طرح هندسی

فرش دستباف طرح هندسی جهت خرید

دراین طرح از انواع اشکال هندسی استفاده می شود، معمولاً خطوط زاویه دارند و بطور دورانی و قوسی شکل حرکت نمی نمایند.گروه های فرسی مهم این طرح عبارتند از: هندسی بندی قابی، هندسی ترنجدار، هندسی محرمات، هندسی لچک ترنج (شاخه شکسته)، هندسی کف ساده، هندسی خطائی، هندسی ستاره(موزاییک)، هندسی خاتم شیرازی و هندسی جوشقانی.

 

طرح آثار باستانی و ابنیه اسلامی

فرش دستباف طرح آثار باستانی و ابنیه اسلامی جهت خرید

این طرح ها از ساختمان ها و کاشی کاری ها و اشکال هندسی و تزئینی بناها الهام گرفته شده است. در طول تاریخ طراحان فرش در طرح های اصلی دخل و تصرفاتی کرده و طرح های فرعی را به وجود آورده اند. معروف ترین این آثار عبارتند از مسجد شیخ لطف الله، محرابی کوفی، مسجد کبود، مقبره شیخ صفی، سردر امام زاده محروق، گنبد قابوس، مسجد شاه اصفهان، تخت جمشید، طاق بستان، طاق کسری(ایوان مدائن)، و زیرخاکی.

 

طرح اقتباسی

فرش دستباف طرح اقتباسی جهت خرید

 

گفته می‌شود اغلب طرح‌های این گروه شباهت زیادی به طرح‌های فرش مناطق مرزی ایران و کشورهای همسایه و حتی سایر کشورها دارد و به همین دلیل آنها را اقتباسی می‌نامند مانند طرح‌های معروف به قفقازی و گوبلنی.

 

طرح تلفیقی

فرش دستباف طرح تلفیقی جهت خرید

علاوه بر طرح های نامبرده بالا که هریک برای خود دارای نام های مشخص و معین می باشند و تاریخچه قابل توجهی دارند به مرور زمان طرح های دیگری هم از ترکیب و تلفیق دو یا چند طرح بوجود آمده است. از گروه های فرعی این گونه طرح ها می توان طرح های شاخه پیچ ترنجدار، سلسله ای ترنج دار، تلفیقی لچک ترنج، گلدانی بند اسلیمی، تلفیقی قاب فابی، تلفیقی دورنما، تلفیقی ترنجی دسته گل، تلفیقی سبزی کار، تلفیقی ترنجدار، تلفیقی ترنجی کف ساده، تلفیقی لچک ترنج کف ساده، تلفیقی لچک ترنج سبزی کار کف ساده وتلفیقی بندی دسته گل را نام برد.

جنس فرش دستباف

قبلا در مورد واژه قالی شرح دادیم و لذا اکنون بیایید قالی را از لحاظ جنس بررسی کنیم.  قالی ها از لحاظ جنس به 5 دسته تقسیم میشوند.

1-فرش دستباف پشمی:

به فرشی که تار و پود آن از جنس پنبه و پرز آن پشمی باشد می گویند. لازم به ذکر است که در میان ایلات و عشایر به جای نخ پنبه از پشم استفاده می شود.

۲-

فرش دستباف تمام ابریشم:

به فرشهایی که پرز و چله آن از ابریشم باشد، تمام ابریشم می گویند.

۳-فرش دستباف گل ابریشم:

در این گونه فرشها در نقش ها و دور حاشیه ها به جای پرز پشمی از ابریشمی استفاده می شود و معمولاً چله اینگونه فرشها از ابریشم است.

۴-فرش دستباف کف ابریشم:

در زمینه اینگونه فرشها به جای پرز پشمی از پرز ابریشمی استفاده می شود.

۵-فرش دستباف سوف:

نوعی قالی است که زمینه آن از پود ضخیم و نازک تشکیل شده و نقش گل و بوته ها پرز دار می باشد.

 

حال قالی را از لحاظ ابعاد در نظر میگیریم

انواع فرش دستباف از لحاظ ابعاد:

۱- قالی : به فرشهایی که در اندازه های ۳×۲ متر،۵/۳×۵/۲ متر،۴×۳ متر،۴×۶ متر باشد، گفته می شود که به چهار دسته زیر تقسیم می شود:
الف) قالی های کوچک که ابعاد ۳×۲ متر،۵/۳×۳/۲ متر را شامل می شود.
ب) قالی های متوسط که ابعاد  ۴×۳  متر و ۸/۲× ۸/۲  متر را شامل می شود.
ج) قالی های بزرگ که ابعاد ۵/۴× ۵/۳  متر و ۸/۴×۷/۳ متر را شامل می شود.
د) قالی های بسیار بزرگ با ابعاد ۵×۴ و۶×۴ متر و بالاتر از این ابعاد را شامل می شود.

 

۲- قالیچه: به فرشهایی گفته می شود که مساحت آن از ۴ متر مربع کمتر باشد. اندازه قالیچه های متعارف شامل ۲۰/۲×۴۰/۱ و ۵/۲×۵/۱ متر می باشد.
به قالیچه های با اندازه ۲۰/۲×۴۰/۱ سجاده ای و یا دو ذرعی گفته می شود.
همچنین لازم به ذکر است که به قالیچه هایی با ابعاد  ۵/۲×۵/۱  را که ریز باف باشند پرده ای گویند.

 

۳- کلّگی: به فرش هایی می گویند که از نظر عرض از قالی کم عرض تر و از نظر درازا از ۴ متر کمتر باشد که در اندازه های ۳×۵/۱ متر،۳×۷/۱ متر و ۷/۳×۲ متر بافته می شود.

۴- کناره: فرشی است که برای مفرش کردن راهروها و راه پله ها استفاده می شود و پهنای آن از ۷۰/۱ تا ۵/۰ متر و طول آنها از ۱۰-۳ متر متفاوت است و در بعضی از موارد استثنائی نیز تا ۱۵ متر و بیشتر بافته شده است.

 

۵- ذرع و نیم و ذرع چارک: به فرشهایی که ابعاد آن ۵/۱×۰۴/۱ و ۶۰/۱×۱۰/۱ متر باشد ذرع و نیم گفته می شود.
همچنین به فرشهایی که ۳۰/۱×۸۰/۰ متر باشد ذرع و چارک اطلاق می شود.

 

۶- پشتی: به قالیچه هایی که مساحت آنها کمتر از یک متر مربع باشد. متداولترین اندازه پشتی ۹۰×۶۰ سانتی متر می باشد.
البته در منطقه گرگان و بجنورد به طور جداگانه برای پشت پشتی ها نوعی گلیم می بافند و داخل آنها را با پر مرغ و ابر پر می کنند که به این گونه پشتی، قارچین می گویند.

 

۷- پادری: به قالیچه های کوچکی که اندازه پاگرد در بافته می شود پادری می گویند.

می‌توان یک مورد دیگر را نیز مورد بررسی قرار داد و آن تابلو فرش است.

 

تابلو فرش چیست ؟

تابلو فرش تکه‌هایی کوچک از فرش هستند که قاب می‌شوند و به دیوارها آویخته می‌گردند ؛ آنها بیشتر جنبه‌ تزئینی دارند و به خانه‌ها رنگ ، اصالت و زیبایی می‌بخشند. تابلو فرش به خصوص در سبک کلاسیک ( یکی از سبک‌های دکوراسیون داخلی ) از عناصر ویژه و منحصر به فرد زیباسازی داخل خانه‌هاست. شاید بتوان تابلوهای جادویی و رنگین را یکی از مفهومی‌ترین تزئینی‌ها دانست ؛ یعنی یک شی زینتی که تاریخ ، معنا ، فرهنگ و اصالت ایرانی را در خود جای داده است.

انواع تابلو فرش و طرح‌های آن

تابلو فرش در دو نوع دستباف و ماشینی در بازار موجود است و کالایی محبوب و پرطرفدار بین ایرانیان می‌باشد. این تابلوهای جذاب و رنگین در سایزهای ۵۰*۳۵ ، ۷۰*۵۰ ، ۱۰۰*۷۰ ، ۱۲۰*۸۰ ، ۱۵۰*۱۰۰ و ۳۰۰*۲۰۰ عمومی‌تر هستند و بیشتر در بازار دیده می‌شوند ؛ آنها در طرح‌های مختلف زیر موجودند و چشم‌ها را خیره می‌کنند :

مناظر طبیعی مثل جنگل ، رودخانه ، کوه ، دریا و…

نقش‌های گل مثل سبدها و دسته‌های گل

حیوانات مختلف

پرتره و چهره‌های مشهور تاریخ و هنر دنیا

آیات قرآن و احادیث

ترکیبی از تاریخ ، حیوانات و مناظر

طرح ، نقش و بازی رنگ در تابلو فرش چنان متنوع و متفاوت است که هر سلیقه ، نظر و خواسته‌ای را راضی و خشنود می‌کند.

 

حال با فرش دستباف را از لحاظ طرح، جنس و اندازه آشنا شدیم حال سعی می‌کنیم یک سری از ویژگیهای دیگر فرش دستباف را نام ببریم.

مورد دیگر که باید به اشاره کنیم گره و تراکم گره در فرش دستباف اصیل ایرانی است.

فرش دستباف ایرانی از خامه بافته می‌شود. خامه‌ها را با دست به دور نخ‌های تار گره می‌زنند. در دقت به گره‌های فرش دستباف اصیل، باید به نوع و تراکم گره توجه شود.

 

تراکم گره در فرش‌های دستباف اصیل

به تعداد گره‌هایی که در هر اینچ مربع از فرش زده می‌شوند، تراکم گره می‌گویند. برای اندازه گرفتن تراکم فرش دستباف، تعداد گره‌ها در یک اینچ مربع از قسمتی از فرش (یک اینچ در تار و یک اینچ در پود) را می‌شمارند و ارقام به دست آمده را در هم ضرب می‌کنند، عدد به دست آمده تراکم گره را مشخص می‌کند. طبیعی است که هرچقدر تراکم گره بیشتر باشد فرش کیفیت مطلوب‌تری دارد. اما کارشناسان هنری در مورد فرش‌های دستباف عشایری میزان تراکم گره را در کیفیت فرش موثر نمی‌دانند. به دلیل این که شاخص‌های کیفیت این فرش‌ها با فرش‌های کارگاهی و شهری متفاوت هستند. عشایر فرش‌های خود را با امکانات کمی نسبت به شهری‌ها می‌بافند. در هنگام خرید فرش دستباف به این مورد توجه بیشتری بکنید.

نوع گره در فرش های دستباف اصیل

با گذر زمان قبیله‌ها و مردم مناطق مختلف، تکنیک‌های خاصی را برای گره‌زنی فرش ابداع کرده‌اند. در کشور ایران مردم هر ناحیه برای گره زنی فرش تکنیک مختص به خود را دارند و با استفاده از آن کالایی بسیار ارزشمند به نام فرش دستباف اصیل ایرانی را تولید می‌کنند.

برخی از مهم‌ترین گره‌های فرش دستباف ایرانی عبارتند از:

1-گره نامتقارن: این گره در ایران و کشورهایی مانند هندوستان، ترکیه، مصر و چین کاربرد دارد.

2-گره متقارن: این گره که گره ترکی نیز نامیده می‌شود، در ترکیه، قزاقستان و شمال ایران کاربرد دارد.

3- گره جفتی: این گره بیش‌تر در خراسان ایران کاربرد دارد. گره جفتی هم می‌تواند به صورت متقارن و هم به صورت نامتقارن زده شود. این گره را بر روی 4 تار می‌زنند تا بافت قالی سریع‌تر انجام شود.

 

ویژگی های یک فرش دستباف خوب

1-یک فرش‌ دستباف ایرانی در سه قالب اصلی ترنج، خشتی و افشان بافته می‌شود که لچک ترنج بیش از همه طرفدار دارد و اکثر فرش‌هایی که در خانه‌های ایرانیان می‌بینید طرح ترنج است که حاشیه‌هایی پهن در اطراف و طرح‌های بیضی و دایره‌ای در میانه دارد و این طرح در فرش های دستباف، از معماری دوره اشکانیان الهام‌گیری شده است. لذا هنگام خرید فرش دستباف به این ظرح بیشتر توجه کنید.

 

  1. فرش دستباف علاوه‌ بر ارزش هنری والاتری که نسبت به فرش ماشینی دارد ویژگی‌های برتر دیگری هم دارا است. به طور کلی یک فرش دستباف، از دور و نزدیک جلوه خوبی دارد و درخشنده‌ است.

 

  1. از ویژگی های یک فرش دستباف این است که در فرش دستباف، چند سانتی متر اختلاف در ابعاد فرش در قسمت های بالا و پایین وجود دارد که در واقع این یکی از مشخصات فرش دستباف است و عیب به شمار نمی رود، اما در صورتی که در قالیچه های کوچک به چشم می آید. با تا کردن فرش دستباف از قسمت میانی می توانید از تقارن آن اطمینان پیدا کنید.

 

  1. تقارن رنگ از دیگر ویژگی های یک فرش دستباف است که باید به آن توجه کرد. هنگام خرید فرش دستباف به تقارن رنگ در قسمت های متقارن توجه کنید و حتما در نور طبیعی آن را بررسی کنید، این نکته را در نظر بگیرید که رنگ فرش دستباف در جهت خواب آن تیره تر به نظر می رسد. حواستان باشد که اشکال و هندسه طرح جایی ناتمام نمانده باشد.

 

5.از دیگر ویژگی های یک فرش دستباف که می توان به آن اشاره کرد این است که پرز فرش دستباف باید درخشان و انعطاف پذیر باشد. اگر قسمت انتهایی پرز با رنگ سطح فرش دستباف اختلاف داشته باشد، نشانه این است که با رنگ های جوهری فرش را رنگ کرده اند و ممکن است رنگ بدهد. یک فرش دستباف با پرز خشن سخت تر تمیز می شود. در هنگام خرید فرش دستباف به این نکته نیز توجه کنید.

 

  1. فرش دستباف تنها کف پوشی است که بر اثر پا خوردن، نور و شست و شو زیبایی های آن مضاعف گردیده و هیچ گاه چشم نوازی خود را از دست نمی‌دهد که این یکی از ویژگی های فرش دستباف است. بالاخص اگر که فرش دستباف با استفاده از مواد رنگزای طبیعی رنگ شده باشد. فرش دستباف هر چه بیشتر پا بخورد و هرچه بیشتر بماند ارزش مالی و هنری‌اش بیشتر می‌شود.

 

  1. یکی از ویژگی‌های یک فرش دستباف این است که در تابستان سرد است و در زمستان گرم، اما فرش ماشینی به خاطر مواد پلاستیکی‌اش این ویژگی را ندارد.

 

  1. مساله دیگر در مورد رنگ فرش دستباف است. برای اینکه خیالتان راحت شود که یک فرش دستباف مرغوبی خواهید خرید قبل از پرداخت وجه به فروشنده با یک دستمال نمدار روی قسمتی از فرش دستباف بکشید، اگر رنگ فرش دستباف مصنوعی باشد فرش به دستمال رنگ می‌دهد. این جز تستهایی محسوب میشود که در هنگام خرید فرش دستباف باید انجام دهید.

 

9.از ویژگی های یک فرش دستباف این است که در بافت آن از  الیاف طبیعی استفاده شده است. یقین داشته باشید که چون مواد تشکیل دهنده فرش دستباف از طبیعت گرفته شده و به هیچ وجه از الیاف مصنوعی استفاده نمی شود به تامین سلامت جسمانی شما کمک خواهد کرد. باید گفت برخی الیاف مصنوعی برای بیماری‌هایی مانند آسم خطرناک اند، حساسیت بر انگیز بوده و برای کودکان نیز زیان آورند. اما الیاف طبیعی در فرش دستباف هیچگونه حساسیتی بوجود نمی‌آورند.

 

10.طرح‌ها و رنگ‌های متنوع فرش دستباف آرامش روحی و روانی شما را تامین و موجبات لذت بردن در زندگی را برای شما فراهم می نماید که این خود از ویژگی های یک فرش دستباف است. شما می‌توانید از میان هزاران طرح و نقشه رایج در فرش دستباف ایرانی و با رنگبندی‌های بسیار متنوع آنچه را که باب طبع شماست و از دیدن آن لذت می‌برید انتخاب نمایید.

 

  1. با توجه به استفاده از پشم و ابریشم و پنبه به عنوان مواد اولیه در قالی دستباف هیچگاه شاهد تولید الکتریسیته‌ی ساکن از فرش دستباف نخواهید بود، که این از ویژگی های یک فرش دستباف است و مزیتی است که نسبت به بسیاری از کف پوش های دیگر ملموس و قابل توجه است.
  2. از دیگر ویژگی های یک فرش دستباف عمر و ماندگاری آن است.  فرش دست باف نسبت به همه ی کف پوش‌های دیگر از عمر چند برابری برخوردار بوده و قابلیت بسیار بالایی برای پاکیزگی و تنظیف دارد.

برندهای معروف فرش دستباف

فرشهای دستباف ایران از زمانهای قدیم نه تنها در ایران بلکه در دنیا معروف بوده است . فرش دستباف در شهرهای زیادی از ایران بافته می شود که فرش شهرهایی مثل  تبریز ، کاشان ، مشهد ، قم و کرمان به شهرت رسیده اند و فرشهای این مناطق در دنیا  شناخته شده اند.

بورس فرش دستباف

برای خرید فرش دستباف به 2 صورت میتوان اقدام کرد.1. مراجعه به  بورس فرش دست باف در تهران  بازار بزرگ تهران میباشد که در آنجا تعداد زیادی مغازه کار فروش این دسته از اقلام را بر عهده دارند.

2. رجوع به بازارهای آنلاین خرید فرش دستباف. در زیر چند تا از این سایتها را مورد بررسی قرار میدهیم.

 

با مراجعه  سایت  کارپت متوجه میشوید دارای دسته بندی خاص خود است و این باعث آسانی در یافتن کالای مورد نظر میشود. این دسته بندی شامل فیلتر قیمت و اندازه است. لذا این سایت گزینه مناسبی یرای خرید فرش دستباف و یا بررسی قیمت فرش دستباف به شمار میاید.

 

یکی دیگر از وب سایت های ارائه دهنده خدمات در حوزه فرش دستباف آنلاین است.

آنافرش ، شهر فرش ، از دیگر پلت فرم های فعال در ایم حوزه میباشد.

 

 

سی پرشیا : این سایت یکم اوضاعش با بقیه فرق میکنه. اولا 11 زبان داره و روشهای پرداختش هم متنوعه. از تکنولوژی واقعیت افزوده هم استفاده کرده است یعنی قبل از خرید و از طریق سایت می‌توانید نحوه ست شدن فرش را با وسایل منزل از طریق گوشی خود به صورت مجازی ببینید.

 

فاکتورهای ارزش‌گذاری فرش دستباف چیست؟

قیمت فرش با توجه به عامل‌های متعددی مانند عمر، رنگ، اندازه، طرح، وضعیت، kpsi (تعداد گره‌ها در اینچ مربع)، مواد (پشم، ابریشم، پنبه) و کمیاب بودن آن تعیین می‌شود. به علاوه زحمت و تلاشی که صرف بافت فرش شده است، نیز بر قیمت آن اثر می‌گذارد. برای مثال بافت فرش دستباف ایرانی بسیار پرزحمت است و برای بافت آن از مواد خام بیشتری استفاده می‌شود، بنابراین طبعاً قیمت آن بالاتر از فرش‌های عشایر است.

 

 

خلاصه

برای خرید فرش دست بافت اولین مورد که باید به آن توجه کنید اندازه مورد نظر است. بعد از این مورد سعی کنید طرح مورد پسند خود را انتخاب کنید و سپس جنس فرش دستباف که در مورد آنها بحث کردیم انتخاب کنید. در مورد برند های معروف هم که آکاهی لازم را کسب کرده‌اید حال در اینترنت جستجو کنید و بر اساس پارامترهای تعیین شده سعی کنید یک رنج قیمتی از فرش مورد نظر خود بدست آورید. حال همه چی آماده است و اگر در تهران و یا شهرستانهای مذکور در بالا هستید حتما به بورس فرش دست بافت شهر خود رفته و از نزدیک آنها را مشاهده و خریداری نمایید در غیر این صورت توصیه ما به شما این است که به یکی از این شهرها سفر کنید و فرش مورد نظر را خریداری کنید. در صورت عدم توانایی سفر ما چندین وب سایت به شما معرفی کردیم که از طریق آنها میتوانید براحتی خرید خود را انجام دهید.

منابع

منبع 1، منبع 2 ، منبع 3 ، منبع 4 ، منبع 5

1 دیدگاه دربارهٔ «راهنمای خرید فرش دستباف»

دیدگاه‌ها بسته شده‌اند.