شرکت دانشبنیان بسط انرژی پرشیا یکی از شرکت های فعال و موفق در عرصه طراحی و ساخت تجهیزات درون چاه های نفت و گاز است به مناسبت برگزاری بیست و پنجمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز پالایش و پتروشیمی با حسن عبدالهی مدیرعامل این شرکت گفت و گویی داشته ایم که در ادامه می خوانید:
شرکت بسط انرژی پرشیا در چه سالی توانمندی ساخت تجهیزات درون چاهی را کسب کرد؟ چه اقداماتی برای به دست آوردن این توانمندی در شرکت شما انجام شد؟
شرکت طراحی و مهندسی و ساخت بسط انرژی پرشیا، یک شرکت دانشبنیان است که در سال 87 تاسیس شد و در سال 98 تبدیل به یک شرکت دانش بنیان گردید. ماموریت شرکت ما طراحی و ساخت تجهیزات درون چاههای نفت و گازاست. در واقع این نوع تجهیزات را طراحی میکنیم، میسازیم، زیر نظر بازرسین کارفرما تست میکنیم و توسط تیم عملیات شرکت درون چاههای نفت و یا گاز نصب و تحویل کارفرما میدهیم.
تجهیزات درون چاهی شامل تجهیزاتی است که برای تولید نفت و بهره برداری از یک چاه نفتی و یا گازی مورد نیاز است و بدون این تجهیزات امکان بهره برداری از چاههای نفت و یا گاز وجود ندارد و به همین دلیل جزء تجهیزات استراتژیک به شمار می آید. این تجهیزات شامل یکسری المانهایی هستند که درون چاه قرار میگیرند و به آنها رشته تکمیلی درون چاهی میگویند( down hole completion string ( .
مهمترین این المانها شامل انواع توپکها ( packer )، لوله کشویی (Travling joint )، شیر ایمنی( safety valve )،دریچهای کشویی ( SSD )، کنترل لاین ) control line ) و همچنین واسطهها و تبدیلهایی که در بین تجهیزات قرار میگیرند و برای نصب این تجهیزات نیاز به یکسری ابزارآلات مخصوص است که به آن( wire line accessories ) گفته میشود و تمامی تجهیزات فوق الذکر در داخل شرکت تولید و تحویل کارفرمایان محترم می گردد.
بر اساس استاندارد ورود به لیست پیمانکاران نفتی دارای شرایطی است که بر اساس آن شرکتهایی که ادعای توان ساخت داخلی را دارند، یک نمونه از آن تجهیز و یا کالا را می سازند و در فرآیند بهره برداری قرار می دهند و پس از طی شدن زمان گارانتی مجددا تجهیز و یا آن کالا توسط بازرسین شرکت نفت مورد ارزیابی قرار می گیرد که در صورت تایید میتواند در مناقصات ساخت آن تجهیز شرکت نمایند.
شرکت بسط انرژی پرشیا هم همه این مراحل را طی کرده و موفق شده که در لیست پیمانکاران ساخت تجهیزات درون چاهی قرار گیرد و تا امروز موفق به طراحی و ساخت حدود 350 رشته از این تجهیزات گردیده و اکثر آنها در مناطق مختلف نفتی و گازی نصب گردیده است.
تیم تحقیق و توسعه شرکت بسط انرژی پرشیا چه زمانی تشکیل شد؟ چه اقداماتی توسط این تیم انجام شده است؟
شرکت ما کار خودش را ابتدا به صورت مهندسی معکوس از تجهیزات خارجی آغاز کرد. از سال 93 برنامهریزی کردیم که دفتر طراحی شرکت را تقویت کنیم و از مهندسی معکوس به سمت طراحی برویم. این کار با موفقیت انجام شده و موفق شدیم در سال 98 از طرف ستاد توسعه فناوری به عنوان شرکت دانش بنیان ادامه فعالیت بدهیم. در حال حاضر چندین دکترای مکانیک و کارشناس ارشد از بهترین دانشگاههای کشور در شرکت بسط انرژی پرشیا در حال خدمت هستند و به همین دلیل توانمندی بالایی در حوزه فنی و مهندسی در شرکت بسط انرژی وجود دارد.
دستاوردهای یک الی دوسال اخیر را شرح بدهید؟
اگر بخواهم به طور خلاصه شرح بدهم علاوه بر دانش بنیان شدن در سال 98 یکسری تجهیزات از جمله retrievable packer، tubing retrievable safety valve و SPM equipment (Side Packet Mandrel ) به همراه تجهیزات نصب در سایزهای مختلف، بنا به سفارش کارفرمایان محترم طراحی و ساخته شده و پس از انجام تست های آزمایشگاهی در چاه نصب و مورد تایید قرار گرفته که حدود یکسال و نیم از شروع بهره برداری برخی از آنها میگذرد.
چه اقداماتی در خصوص رشد و ارتقا زیر ساختهای شرکت انجام داده اید؟
نمونه اول را که در چاه نصب کردیم، یک نمونه مهندسی معکوس بود. برای ساخت نمونه اول هم در سال 87 کارشناسان و مدیران محترم شرکتهای نفتی خیلی همکاری کردند. چون هیچ شرکتی در این حوزه ورود نکرده بود و فقط خارجیها کار میکردند. با شروع تحریمها بعد از اینکه شرکتهای خارجی کار را رها و کشور ایران را ترک کردند، شرکت نفت هم استراتژی خود را تغییر داد و تصمیم گرفتند که چند شرکت داخلی برای تامین تجهیزات از جمله تجهیزات درون چاهی تقویت شوند تا کشور دچار چالش نشود.
تصمیم وزارت نفت مبنی بر بومیسازی تجهیزات درون چاهی تصمیم درستی بوده است که این پروژهها در قالب پروژههای فناورانه تعریف شدند. پس از فراخوان عمومی و بررسیهای وزارت نفت متوجه شدند که در حوزه تجهیزات دورن چاهی، دو تا سه شرکت توانمند در داخل کشور وجود دارند که از قبل برای طراحی این تجهیزات اقدام کردهاند. در این راستا این شرکتها مجوز حضور در مناقصات بومی سازی را پیدا کردند.
یکی از اقدامات خوبی که در شرکت بسط انرژی انجام دادیم این بود که ساختار شرکت را از مهندسی معکوس به دانشمحور تغییر و اصلاح فرآیندها صورت گرفت و بر اساس شرایط پروژه های فناورانه, دانشگاه تهران هم مسئول پایش فرآیند شده بود. یعنی تیمی از دانشگاه تهران تمام ساختار و فرآیند بازرگانی، برنامه ریزی، طراحی، تولید و تست و همچنین استانداردهای ایمنی شرکت ما را بررسی کردند. روند بررسی اسناد بسیار سختگیرانه انجام میشد. در نهایت انجمن نفت کار ممیزی نهایی را انجام داد و برای شرکت بسط انرژی پرشیا گواهینامه کیقیت صادر شد و ما الان میتوانیم روی کالاهایمان نشان طلایی بزنیم.