این روزها سالن خلیج فارس نمایشگاه بین المللی ج.ا.ایران محل مذاکرات تجاری و اقتصادی کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا با مسئولین و مقامات دولتی و فعالان اقتصادی بخش خصوصی کشورمان است. با نگاهی به فرصت ها و ظرفیت های اقتصادی این منطقه، می توان اهمیت ویژه برگزاری این رویداد نمایشگاهی را دریافت.
اتحادیه اقتصادی اوراسیا شامل 5 کشور روسیه، ارمنستان، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان بیش از ۱۸۰ میلیون نفر جمعیت و ۲۰ میلیون کیلومتر مربع وسعت دارد و تولید ناخالص داخلی اعضای این اتحادیه بالغ بر چهار تریلیون دلار در سال ارزیابی می شود. این منطقه با این جمعیت و حجم اقتصادی با توجه به اشتراکات فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی با کشورمان دارای ظرفیت های عظیم اقتصادی است و در صورت تحکیم همکاری های اقتصادی کشورمان و افزایش مبادلات تجاری می تواند نقش مهمی در توسعه صادراتی، ایجاد فرصت های شغلی و رفع مشکلات تحریمی ایفا کند.
از سوی دیگر ایران با دارا بودن بازاری 80 میلیونی و موقعیت ژئوپلیتیک و ژئواکونومیک دارای جذابیت ویژه ای برای کشورهای عضواین اتحادیه است. ایران مسیر ارزان و نزدیکی جهت جابجایی و ترانزیت کالاهای کشورهای عضو اوراسیا بالاخص روسیه به هند و قاره آفریقا است و از این جهت افرایش همکاری های اقتصادی و تجاری با ایران از اهمیت ویژه برای کشورهای اوراسیا برخوردار است در همین رابطه سرگئی گلازیف» وزیر امور همگرایی و اقتصاد کلان کمیسیون اقتصادی اوراسیا گفته است که همکاری با ایران در اولویت برنامه های کاری اوراسیا قرار دارد.
رویداد اختصاصی ایران و کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا که با هدف توسعه و تحکیم مبادلات اقتصادی و تجاری فی مابین، که از 18 تیرماه در سالن خلیج فارس نمایشگاه بین المللی ج.ا.ایران در حال برگزاری است با استقبال قابل توجه مسئولین، تجار و فعالان اقتصادی کشورهای حاضر در این رویداد مواجه شده است.
دکتر حسن زمانی مشاور وزیر صنعت – معدن و تجارت، رئیس هیات مدیره و مدیرعامل شرکت سهامی نمایشگاه های بین الملی ج.ا.ایران در حاشیه بازدید تعدادی از مسئولین از جمله دکتر مهاجر معاون اقتصادی وزارت امور خارجه و دکتر جلالی سفیر ج.ا.ایران در روسیه به خبرنگار روابط عمومی و امور بین الملل گفت: اگر چه پیمان اقتصادی اوراسیا در حال حاضر پیمان محدودی است که تنها بین 5 کشور روسیه، ارمنستان، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان به امضاء رسیده است اما بالغ بر 50 کشور از قاره های مختلف برای پیوستن یا همکاری با آن اعلام آمادگی کرده و درخواست خود را ارائه داده اند.
از جمله کشورهایی که برای پیوستن به اتحادیه اقتصادی اوراسیا یا همکاری با آن اعلام آمادگی کرده اند می توان به چین، هندوستان، ویتنام، کامبوج، کوبا، آفریقای جنوبی، شیلی، آرژانتین، مغولستان، پاکستان، اندونزی و کره جنوبی اشاره کرد.
ایشان همچنین افزود: در سال 2020 ارزش تجارت بین ایران و اتحادیه اوراسیا به 2.9 میلیارد دلار رسید که 18.5 درصد نسبت به سال 2019 افزایش نشان می داد و البته سرمایه گذاری عظیم چند هزار میلیارد دلاری چین در احیای جاده ابریشم و عبور این جاده از کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا نیز بر اهمیت این پیمان به مراتب افزوده است.
دکتر زمانی برگزاری نخستین نمایشگاه اختصاصی کشورهای اوراسیا در محل دائمی نمایشگاه های بین المللی ج.ا.ایران را یک فرصت استثنایی و کم نظیر برای بازرگانان، صاحبان صنایع و نهادهای اقتصادی کشورمان برشمرد تا از نزدیک با تولیدات صنعتی و کالاهای صادراتی کشورهای اوراسیا آشنا شوند و از طریق مذاکره با طرفهای تجاری خود برای کالاهای صادراتی کشورمان بازاریابی نمایند.