دومین نمایشگاه تخصصی بینالمللی کاغذ، مقوا و صنایع سلولزی دیروز (سهشنبه 15 مرداد) با حضور معاونان امور صنایع و بازرگانی داخلی وزارت صنعت، معدن و تجارت، رئیس هیات مدیره و مدیرعامل شرکت سهامی نمایشگاههای بینالمللی، برخی از مدیران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و روسای اتحادیهها و انجمنهای تولید و توزیع کاغذ و مقوا آغاز به کار کرد.
در این نمایشگاه یکصد شرکت و واحد تولیدی و خدماتی داخلی و نمایندگیهای خارجی فعال در این صنعت گردهم آمدهاند و ضمن ارائه آخرین فناوریهای این حوزه، با یکدیگر به تبادل اطلاعات و بررسی همکاریهای مشترک میپردازند.
معرفی آخرین دستاوردهای تولیدی، صنعتی و فناوری شرکتهای داخلی، ایجاد فرصت برای بازاریابی های داخلی و خارجی، بهرهمندی از دانش و تجربه سایر کشورها در زمینه موضوع نمایشگاه، معرفی و ورود آخرین دستاوردهای فناوری به داخل کشور، بیان فرصتهای سرمایهگذاری داخلی و خارجی این حوزه و ایجاد زمینه تعامل تولیدکنندگان و فعالان داخلی با شرکتهای مرتبط خارجی، مهمترین اهداف برگزاری دومین نمایشگاه بینالمللی کاغذ، مقوا، فرآوردههای سلولزی و ماشینآلات وابسته است.
در دومین نمایشگاه بینالمللی کاغذ، مقوا، فرآوردههای سلولزی و ماشینآلات وابسته و در کنار شرکتهای داخلی نمایندگانی از کشورهای چین، هند، پاکستان و ترکیه حضور دارند. بر اساس آمارها، مصرف سالیانه کاغذ چاپ، تحریر و روزنامه در کشور حدود ۳۳۵ هزار تن است که بیش از ۵۰ درصد آن از طریق واردات تامین میشود. فعالان این صنعت معتقدند اگر از صنعت تولید کاغذ در داخل کشور حمایت جدی صورت بگیرد، تولیدکنندگان داخلی با پتانسیل بالایی که دارند، قادرند بخش اعظم نیاز کشور را تامین کنند.
در تولید کاغذ چاپ، تحریر و روزنامه ۳ واحد تولیدی با ظرفیت اسمی افزون بر ۱۷۵ هزار تن در کشور فعالند و پنج طرح دیگر با ظرفیت ۳۳۸ هزار تن طی چند سال آینده وارد فاز تولید می شوند.
تولید کاغذ از سنگ کربنات کلسیم از روشهای مرسوم دیگر در تولید کاغذ است که در همین راستا و با توجه به هزینههای پایین تولید در این روش، ۱۴۵ طرح صنعتی از وزارت صمت مجوز دریافت کردهاند که ۱۵ مورد از این طرحها با ظرفیت بیش از ۱۱۵ هزار تن بین ۶۰ تا ۱۰۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته اند.
در حوزه کارتن و مقوا نیز از مجموع سه میلیون تن ظرفیت ایجاد شده طی سالهای گذشته، فقط یک میلیون تن آن فعال است و برنامههای مختلفی نیز برای رفع مشکلات این حوزه ارائه شده است.
واردات ۸۰ هزار تنی کاغذ در سال جاری
عباس قبادی معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت هنگام گشایش نمایشگاه از انجام بیش از ۲۰۰ میلیون دلار ثبت سفارش برای واردات کاغذ از ابتدای سال جاری خبر داد و گفت: کل واردات انواع کاغذ در سال جاری، حدود ۸۰ میلیون دلار، معادل ۸۰ هزار تن کاغذ بوده است که نیاز کشور مقداری بیشتر از این میزان است. عباس قبادی در جمع خبرنگاران با بیان اینکه توانایی تامین نیاز کشور در داخل وجود دارد، اظهار کرد: با توجه به اینکه پیش از این تولید کاغذ در کشور توجیه اقتصادی نداشت، نیاز کشور از طریق واردات تامین میشد، اما با تغییر رویه و برنامهریزی برای تامین کاغذ از محل تولید در داخل کشور، در تلاش هستیم به این بخش از صنعت کشور کمک کنیم.
به گفته وی نوسازی ماشینآلات مورد استفاده در صنعت تولید انواع کاغذ، تامین سرمایه در گردش مورد نیاز واحدهای تولیدی، دریافت مجوز برای استفاده از چوب جنگلهای شمال کشور و واردات چوب از جمله اقداماتی است که باید برای کمک به صنعت کاغذ انجام شود.
دبیر ستاد تنظیم بازار از انجام بیش از ۲۰۰ میلیون دلار ثبت سفارش برای واردات کاغذ از ابتدای سال جاری خبر داد و اظهار کرد: از این میزان ثبت سفارش حدود ۱۵۰ میلیون دلار ارز تخصیص داده شده و ارز مورد نیاز ۵۲ سفارش نیز تامین شده است.
وی افزود: کل واردات انواع کاغذ در سال جاری حدود ۸۰ میلیون دلار، معادل ۸۰ هزار تن کاغذ بوده است که نیاز کشور مقداری بیشتر از این مقدار است.
قبادی در ادامه با بیان این که بحرانی به نام «بحران کاغذ» در حال حاضر در کشور وجود ندارد، ابراز امیدواری کرد که مشکلات صنعت کاغذ به زودی برطرف شود.
این مقام مسئول در پایان خاطرنشان کرد که در زمینه تامین کاغذ مورد نیاز لوازم تحریر تدابیری اندیشیده شده که جلسات آن طی روزهای آینده برگزار میشود.
دومین نمایشگاه بینالمللی کاغذ، مقوا، فرآوردههای سلولزی و ماشینآلات را شرکت آینده اندیشان رادینا برگزار کرده است.