دکتر مهدی کریمی تفرشی، رئیس کارگروه جاده ابریشم سازمان ملل (یونسکو): ایران نقطه کلیدی جاده ابریشم، قطب مهم تجارت در چهاراه ترانزیتی دنیا
دکتر مهدی کریمی تفرشی، رئیس کارگروه جاده ابریشم سازمان ملل (یونسکو) در گفتوگو با نشریه اقتصاد و نمایشگاه، گفت: من افتخار این را دارم که از سوی یونسکو، رئیس کارگروه توسعه اشتغالهایی باشم که در حیطه جاده ابریشم قرار است اتفاق بیفتند. جاده ابریشم، یک تاریخ و فرهنگ چندهزارساله است که از چین شروع میشود و در بخشی از اروپا به پایان میرسد. کشورهای بسیاری نیز در این مسیر وجود دارند که جزئی از طرح جاده ابریشم هستند.
وی در ادامه افزود: همان طور که میدانید، ادویه، ابریشم، دارو، مواد غذایی و… جزء کالاهایی هستند که در گذشته از این جاده منتقل میشدند. متأسفانه امروز شاهد این هستیم که برخی از کشورها تلاش میکنند تا با توجه به مسائل سیاسی، ایران را از این جاده کنار بگذارند؛ البته ما تابهحال اجازه این کار را ندادهایم و در کنار دولت بودهایم و بهصورت یک NGO از سوی سازمان ملل به فعالیتهای خود ادامه دادهایم و با انجام مصاحبهها و حضور در رویدادهای مربوط به جاده ابریشم، اجازه حذف ایران را از مبادلات این جاده ندادهایم. امیدواریم که از طریق بندر چابهار، بهعنوان یک قطب اصلی در این جاده حضور داشته باشیم و به کشورهایی مثل چین و ترکیه که علاقهمند هستند ایران از این جاده حذف شود، بگوییم که بدون حضور ایران، جاده ابریشم معنا و تعریفی ندارد.
دکتر کریمی تفرشی، با برشمردن مزایای حضور ایران در پروژه جاده ابریشم، عنوان نمود: مسیر جاده ابریشم، از بخشهای صنعتی و معدنی ما عبور میکند و همچنین ما میتوانیم از بعد توریستی و از بعد نگاه به معادن و صنایع کشورمان در مسیر این جاده، نقش بسزایی را در اشتغالزایی ایفا کنیم و از پتانسیلهای جاده ابریشم، بهره ببریم و توسعه گردشگری، صنعت ومعدن کشور را شاهد باشیم. برای مثال، میتوان از طریق ایجاد مناطق بومگردی، هتلها، دهکدههای سلامت و ورزشی و… در مسیر این جاده، ارزش افزوده خوبی ایجاد نمود و ارزآوری کرد.
وی درمورد تعامل با مسئولان دولتی در خصوص جاده ابریشم، اضافه کرد: ما در کنار مسئولان دولتی هستیم و سعی میکنیم بهعنوان مقام مشورتی، در تصمیمگیریها نقش خود را ایفا کنیم. در بعد جهانی هم در انجام مصاحبه و یا حضور در رویدادها کوتاهی نمیکنیم و پیام ایران را به دنیا میرسانیم و میگوییم که بدون ایران، جاده ابریشم معنایی ندارد.
رئیس کارگروه جاده ابریشم سازمان ملل، درمورد انتخاب خود بهعنوان کارآفرین برتر جهان اسلام، گفت: من افتخار این را پیدا کردم که در بین کشورهای اسلامی در مالزی، عنوان کارآفرین برتر جهان اسلام را کسب نمایم و توانستم پرچم پرافتخار ایران را به اهتزار دربیاورم. این افتخار برای کشور است و برای شخص نیست. برای مثال، برندها وقتی بزرگ میشوند، اعتبار و قداست آنها، برابر با اعتبار و قداست پرچم کشورهایشان است.
وی افزود: برند صنایع غذایی و کشاورزی گلها که من افتخار ریاست هیئت مدیره آن را دارم، توانسته است لوح یکصد سال قدمت در ایران را از یونسکو کسب نماید و این افتخار، متعلق به سهامداران و مالکان این شرکت نیست، بلکه آنها خدمتگزاران و نمایندگان مردم هستند و این برند برای مردم است. حامی اصلی این برند، مردم هستند و اگر حمایت آنها نبود، برند گلها نمیتوانست یکصد سال قدمت داشته باشد.
دکتر کریمی تفرشی، با اشاره به پیام موفقیتهای شرکت گلها برای سایر صنایع، عنوان نمود: تولیدکنندگان در رویارویی با مشکلاتی مانند تورم، رکود، تحریمها و… نباید ناامید شوند و میبایست سعی کنند با روحیهای قوی به کار خود ادامه دهند؛ و من این نوید را به آنها میدهم که در درازمدت مشکلات آنها برطرف میشود و به موفقیتهایی که در نظر دارند، خواهند رسید.
وی ادامه داد: در حال حاضر رکود جهانی نیز وجود دارد، البته بهغیر از تحریمهایی که توسط برخی واسطهها و کسانی که عِرق به وطن ندارند، ایجاد شده است. امیدوارم که این افراد شناسایی شوند و از اقتصاد و تجارت کنار گذاشته شوند و روزی برسد که ما بدون حضور واسطهها بتوانیم تولید و اشتغالزایی کنیم؛ و مواد اولیه مرغوب را بدون واسطه تهیه کنیم و محصول تولید نماییم و به دست مصرفکننده برسانیم و تولیدکننده مجبور نباشد که بخشی از سود خود را به دلالان بدهد.
رئیس کارگروه جاده ابریشم سازمان ملل، در انتها گفت: از نشریه اقتصاد و نمایشگاه برای حضور در نمایشگاه آگروفود و انعکاس اخبار آن تشکر میکنم و امیدوار هستم که این نمایشگاه در آینده بهعنوان قطب صنعت غذایی و کشاورزی خاورمیانه انتخاب شود. البته، هم بخش خصوصی و هم دولت باید در کنار یکدیگر تلاش کنند تا به این مهم برسیم.