دکتر مهدی کریمی تفرشی، رئیس هیئت مدیره صنایع غذایی و کشاورزی گلها: صنعت غذا و کشاورزی خصوصیترین و اثرگذار ترین صنعت ایران برای اجرای سیاست های کلی اصل 44 است
دکتر مهدی کریمی تفرشی، رئیس هیئت مدیره صنایع غذایی و کشاورزی گلها، در گفتوگو با نشریه اقتصاد و نمایشگاه در ارتباط با انگیزه شرکت در این نمایشگاه گفت: امسال نیز طبق روال همیشه، در سیامین نمایشگاه بینالمللی صنایع کشاورزی و غذا حضور داریم و میتوان گفت حضور امسال ما، متمایزتر و متفاوتتر از سالهای گذشته است؛ زیرا فعالان بخش خصوصی نیز در نمایشگاه حضور دارند.
وی با اشاره به ابلاغ سیاستهای کلی اصل ۴۴ قانون اساسی، عنوان کرد: صنعت غذا و کشاورزی در ایران، خصوصیترین صنعت است و در واقع میتوان گفت سیاست های کلی اصل 44 قانون اساسی، برای تقویت بخش خصوصی و واگذاری برخی دارایی ها و امور دولتی به مردم، بهخوبی در این صنعت نمود پیدا کرده است.
دکتر کریمی تفرشی ضمن خاطرنشان کردن اهمیت نظر بخش خصوصی در تصمیمگیریهای دولتی، افزود: اگر دولت قبل از اینکه بخواهد لوایحی را در خصوص تصویب برخی قوانین تقدیم مجلس کند، از نظرات و توصیههای مدیران بخش خصوصی بهعنوان مقام مشورتی بهره بگیرد، دیگر شاهد تصمیمات یکشبه و آنی و پشت درهای بسته و بدون مشورت با بخش خصوصی نخواهیم بود. در واقع، نظر و انتقاد یا پیشنهاد صاحبنظران بخش خصوصی، باید در تصمیمات دولت لحاظ شوند.
وی در ادامه گفت: وقتی که مدل کاری کشورهای پیشرفته و یا کشورهای همجوار را نگاه میکنیم، میبینیم که دولتهای آنها، ارزش زیادی برای مدیران بخش خصوصی و ماندگاری و توسعه بخش خصوصی کشورهای خود قائل هستند. میبایست کشور و دولت ما هم این فرهنگ را پیدا کند که واقعاً بدون مشورت با بخش خصوصی، کاری را انجام ندهد یا تصمیمی را اتخاذ ننماید. ما در بخش خصوصی خواهان این هستیم که توجه به این مسائل بیشتر شود و با دید عمیقتری به تصمیمگیریها نگریسته شود.
رئیس هیئت مدیره صنایع غذایی و کشاورزی گلها با برشمردن مشکلات بخش خصوصی، اظهار نمود: یکی از مهمترین مشکلاتی که بخش خصوصی با آن مواجه است، کمبود نقدینگی است که از دهههای قبل تا به امروز، این مشکل همچنان وجود دارد. بهطور دقیقتر اگر بخواهم عنوان کنم، کارخانهها و شرکتهایی که چندین دهه است در حال فعالیت هستند، سیستم مکانیزاسیون و دستگاههایی که دارند، برای دهههای گذشته است و فرسوده شدهاند و استهلاک بالایی دارند، نیاز است دستگاههای جدیدی که از لحاظ اقتصادی و بازده بهصرفهتر هستند، جایگزین شوند.
بانکها مقصر اصلی عدم توسعه صنعت و تولید هستند
وی با اشاره به نقش بانکها در خصوص مشکل نقدینگی بخش خصوصی، افزود: من میتوانم بگویم که بانکها مقصر اصلی عدم توسعه صنعت و تولید هستند؛ به دلیل اینکه در حال حاضر، دیگر وامهایی با تعرفه تولید وجود ندارند و همه تعرفهها آزاد هستند و تعرفههای آزاد هم نیاز به امضاهای طلایی دارند. در نهایت، میبینیم که بانکها برای خودشان بهصورت غیرمستقیم شرکتهای اقماری ثبت میکنند و وامها را به آن شرکتها میدهند. در واقع، آن شرکتها، صرفاً روی کاغذ ثبت شدهاند و کار تولید انجام نمیدهند و بیشتر مشغول دلالی و واسطهگری هستند. انتظار داریم دولت قوانینی را که قرار است تحت عنوان بانکداری نوین ایرانی و اسلامی در مجلس به تصویب برسد را پیگیری کند و از نمایندگان مجلس میخواهیم بیشتر این بخش را بررسی کنند تا طرح نهایی، واقعاً بتواند به توسعه صنعت کشور کمک کند.
دولت باید دست از تجارت کردن بردارد
آقای دکتر مهدی کریمی تفرشی، با اشاره به تواناییهای صنعت کشاورزی و مواد غذایی، گفت: دولت باید دست از تجارت کردن بردارد و میبایست تجارت بخش خصوصی را کنترل کند. تابهحال، هیچ دولتی که خودش به دنبال تجارت کردن بوده است، نتوانسته است راه به جایی ببرد. در کوتاهمدت ممکن است اقبالهایی کسب کرده باشند، اما در درازمدت نتوانستند موفق شوند و دچار مشکل شدند.
وی ادامه داد: حال پیشنهاد ما این است که دولت باید روی تجارت بخش خصوصی، کنترل و نظارت داشته باشد و آن را توسعه دهد. اگر دولت این رویه را در پیش بگیرد، در بازه کمتر از پنج سال میتوانیم ارزش افزوده بسزایی را در تولید ناخالص ملی داشته باشیم.
شرکتهای کوچک در درازمدت، برای دولتها سودمند هستند
رئیس هیئت مدیره صنایع غذایی و کشاورزی گلها، در خصوص وضعیت و نقش تکنولوژی در صنعت غذا و کشاورزی ایران نسبت به کشورهای دیگر، گفت: در رابطه با تکنولوژی، ما یک مثلث داریم که رأسهای آن بخش خصوصی، دولت و دانشگاه هستند. هر زمانی که این سه بخش توانستند با همدیگر بهخوبی همکاری کنند و مسئولیتهای خویش را بهدرستی به سرانجام برسانند و تعاملات درستی داشته باشند، میتوان گفت صنعت موردنظر، صنعتی پویا و غیروابسته است.
وی افزود: از سال 1401 که سال تولید دانش بنیان بود، میبینیم که رشد شرکتها و سازمانهای دانش بنیان در کشور ما بیشتر شده است. در واقع، با یک پیام نوروزی، ما شاهد این هستیم که پروژههای بزرگی شروع شدهاند و در آیندهای نزدیک میتوانیم بازخورد آنها را ببینیم. ما نیاز داریم این نوآوریها بیشتر شوند. شرکتهای استارتاپی باید بیشتر مورد حمایت قرار بگیرند. وقتی وارد کشورهای اروپایی مثل آلمان میشویم، میبینیم که همه شرکتهای فعال و پویا، الزاماً بزرگ نیستند و شرکتهای بزرگ مثل بنز، آئودی و… ممکن است در حدود پنجاه تا باشند؛ اما سایر شرکتها کوچک هستند و دولت از آنها حمایت میکند؛ و اتفاقاً همین شرکتهای کوچک هستند که میتوانند در درازمدت به دولت کمک کنند. اما در کشور ما، متأسفانه میبینیم که دولت فقط شرکتهای بزرگ را حمایت میکند و شرکتهای کوچکتر از این حمایت برخوردار نیستند. دولت باید حامی، قیم و پدرخوانده بخش صنعت، معدن و تجارت کشور باشد.
دکتر کریمی تفرشی، در انتها، با اشاره به چشمانداز توسعهای صنعت غذا و کشاورزی، اظهار کرد: به نظر من، صنعت غذا و کشاورزی در ایران نسبت به صنایع دیگر، بیشتر مورد اقبال قرار گرفته است و در آینده نیز حرفهای بیشتری برای گفتن دارد و این موضوع اصلاً قابل انکار نیست. در بخش خصوصی میتوانیم بگوییم اگر حمایتها انجام شوند و وامها داده شوند و موانع موجود در صنعت برطرف شوند، میتوانیم ببینیم که هیچ فرد بیکاری در کشور وجود نخواهد داشت؛ زیرا این صنعت، پتانسیل انجام این کار را دارد، اما باید تقویت شود و باید به آن بها داده شود و مورد حمایت قرار بگیرد.